A reiki – a japám jóga

A reiki – a japán jóga

Hazánkban és általában a nyugati világban manapság a reikit az ezotéria kategóriájába sorolják, noha első tanítója, Uszui Mikao semmilyen kapcsolatban nem állt a modern kori ezotériával. Most azt szeretném bemutatni, hogy mit is takar valójában a reiki kifejezés az eredeti, alapítója – felfedezője – által gyakorolt, tanított formájában.

A reiki szellemi háttere

A buddhizmus singon irányzatát a 8-9. században a Kínában tanuló Kukai (774-835) szerzetes alapította meg hazatérése után, míg a tendai iskola az ugyancsak Kínában tanult Szaicso (767-822) működése által nyert teret. Ezen irányzatokat Japánban gyakran a közös mikkjo névvel illetik. A tantrikus buddhizmus védőszentje Japánban Dainicsi Njórai (Mahávirócsana Tathagata)

A tantrikus buddhizmus célja – mint ahogy más iskoláké is – a súnjatá, melyről Frank A. Petter Uszui eredeti reiki kézikönyvének részletét közreadva a következőket írja:1

„Ez az üresség nem az abszencia, a hiány negatív állapota, hanem az valahány dualitás transzcendenciájaként értendő. Abban a pillanatban, amikor az Én már nem függ a Másiktól, az egész egysége ismét helyreállt. Az Én képzeletünkben létezik, a gondolkodásban ezzel alakítjuk ki az Ego-t és a világot. Természetes állapotunk az üresség, érintetlenül a múlt és a jövő attribútumaitól.”

Mindezek után hozzáteszi: „Hasonló módon sokunk számára is a reikihez kötődik ez a cél: a kozmosszal egyé válás megtapasztalása.”

Hirosi Doi, a reiki nyugati és keleti ágainak ismerője, és az azok szintetizálásából létrehozott Gendai Reiki Ho iskola alapítója ugyancsak ezt vallja:

„Az igazi reiki gyakorlatrendszere a dai ansin – azon állapot, ahol az elmét örök béke, nyugalom és öröm tölti el – eléréséhez vezet, így tanította Uszui szenszei.”

Uszui maga így nyilatkozik:

„Először a szívet gyógyítjuk, azután tesszük a testet egészségessé. Amikor a szív megleli az egészséges, igaz utat, a test automatikusan egészségessé válik. Így a szív és a test harmóniában vannak, s az életünk boldog és békés. Meggyógyítjuk magunkat és másokat, így növeljük mind a magunk, mind mások boldogságát. Ez az Uszui Reiki Rjóhó célja.”

A reiki gyakorlatai

Láthatjuk, hogy annak ellenére, hogy a jógához hasonlóan a reiki gyógyító rendszerként került át nyugatra illetve az ezoterikus iskolák szellemi prédája lett, valódi célja, a nyolcfokú ösvényéhez hasonlatosan, a test és az elme szabályozása a tökéletesség elérésének érdekében. A tökéletesség ezen elképzelése természetesen nem az Úr Visnu szolgálatán, hanem a buddhista nirvána elméleten alapszik.

A jóga erkölcsi szabályaihoz hasonlóan Uszui rendszerében is megtalálható egy viselkedési kódex, amely a Meidzsi császár által komponált versként öltött formát:

A mai napon
Ne légy dühös,
Ne aggódj,
Légy hálás,
Dolgozz keményen,
S légy kedves mindenkihez.

Ezután következik az ülőhelyzet, amelyet elfoglalva a gyakorló belekezdhet a légzőgyakorlatokba és a meditációba. A reikiben ez a tradicionális japán ülésmód, a szeiza. Ennek leírása a következő:2

A sarkainkra ülve helyezzük az egyik láb hüvelykujját a másik láb hüvelykujjára, majd tárjuk szét térdeinket körülbelül kéttenyérnyi távolságra. Kezeinket tenyérrel lefelé helyezzük a combunkra, hátunk alsó részét nyújtóztassuk kissé felfelé, mialatt lazítsuk el a felsőtestünk. Állunkat kissé hajtsuk le.

A mikor a gyakorló felvette a fent leírt ülőhelyzetet, a tisztelet kinyilvánítása következik a gassó mudrával, melyet a tenyerek összetételével alakítunk ki, mintha csak imádkoznánk. A buddhista gyakorlatban ez a legalapvetőbb és leggyakrabban használt minden mudra közül. A gassó minden létező egységének a megértésére utal és különféle dolgokra használják: a tisztelet kifejezésére, áhítatos hangulat létrehozására, a figyelem elterelődésének megakadályozására, a lélek dinamikus egyensúlyának elérésére, a lét egysége, az „egy elme”, a teljesség kifejezésére. A gassó mudra minden reikigyakorlat bevezető eleme.

Ezt követik a különféle légzőgyakorlatok, amelyek segítségével az ember elsajátíthatja a reiki használatát, s képes lesz arra, hogy saját és mások betegségeit is meggyógyítsa, legyenek azok fizikai, vagy pszichés eredetűek. Lássunk egyet ezek közül:

Csukjuk be a szemeinket, kezünk nyugodjon a térdünkön és „hara-központosítsuk” magunkat: fókuszáljuk a tudatunkat a szeika tandenre – ez egy mélyen a test belsejében található terület félúton a köldökünk és a szeméremcsontunk felső része között. Egy pár pillanatig „pusztán csak létezzünk” – némán és ellazultan „szemléljük a légzésünket:” lazán koncentráljunk légzésünk természetes ritmusára. Nem avatkozunk bele a természetes folyamatba, nem törekszünk arra, hogy a tudatunk irányítása alá vonjuk a légzésünk, pusztán minden erőlködéstől mentesen tudatosak vagyunk róla. Amikor készen állunk, szemeink zárva tartva két kezünket emeljük gassó tartásba. Tudatunk fókuszát a szeika tandenből finoman emeljük ujjbegyeink találkozási pontjához. Testünkkel még mindig erőfeszítés nélkül lélegzünk – legyünk tudatában, hogy a belégzésünk alatt a kezeinken keresztül kristálytiszta reiki fényt lélegezzük be, amely egyenesen a szeika tendenünkbe áramlik. Abban a pillanatban, mielőtt a testünk elkezdené a kilégzést, tudatosítsuk a fényt: érezzük amint egyre erősödik és ragyogóbbá válik a szeika tandenünkben. Miközben a levegő minden erőfeszítés nélkül elhagyja testünket, legyünk tudatában, hogy a kristálytiszta reiki fényt „kilélegezzük” a szeika tandenünkből és a kezünkön keresztül távozik.

A test és az elme egyensúlyának megtalálása megkönnyíti a meditációt. Ahogyan Meidzsi császár reikis körökben öt életszabályként emlegetett fent közölt versét Uszui a rendszerének alapjává tette, az uralkodó más versein is szívesen meditált. Következzen most egy ezek közül, Kövesi Péter fordításában:3

Alkalmi gondolat

Nem kell sohasem
az éggel veszekedni,
sem okolni mást
saját gyötrelmed miatt,
ha látod önön hibád!

Amint látjuk, a hatha- vagy astángajógához hasonlóan a reiki sem pusztán az egészséges élet elérésének eszköze, vagy a New Age szellemi terméke illetve annak rokona. Egy többévszázados vallási rendszeren, a mikkjo buddhizmus tanain alapszik, s a jóga testtartásaihoz és légzőgyakorlataihoz hasonlóan a nyugaton elterjedt kézrátételes gyógyítás a reiki útján történő előrejutásnak pusztán az első lépését jelenti.

Források:
1 Dr. Mikao Uszui und Frank A. Petter (Hrsg.): Dr. Mikao Usui Eredeti Reiki Kézikönyve. BioTer Bt., Budapest, 2003: 12.
2 A gyakorlatok leírása James Deacon Japanese Reiki Techniques: – Level 1 című kiadványából való, illetve azok szerkesztett fordítása. www.aetw.org
3 http://www.spiritualterapia.hu/Gyosei.doc

Cím

Vizimalom sétány 6,
1031 Budapest
(A rendelő nem a lépcsőházban, hanem az épület játszótérre néző oldalán van.)

Kapcsolat

E-mail: info[@]termeszetgyogyasz.co.hu
Telefon:
+36 (50) 10 46 756

© Copyright 2019 Bakaja Zoltán - Minden jog fenntartva